Zámek Radomierzyce

RadomierzyceNedávno jsme při svých výletech po širším okolí Liberce narazili na zámek v polské obci Radomierzyce. Vůbec jsme o jeho existenci nevěděli. A přitom není daleko od pravdy informační text, nazývající ho barokní perlou.

Zámek Radomierzyce (mapa) založil Jáchym Sigismund von Ziegler-Klipphausen. Stavba byla zahájena roku 1708 a trvala téměř dvacet let. Prováděli ji Matthäus David Pöppelmann a Hans Friedrich Kocher.

Von Ziegler nebyl ženatý a rozhodl se věnovat svůj majetek na dobročinné účely. Založil proto tento zámek jako světský dům pro panny a pojmenoval ho Joachimstein. Ženy (musely být starší 16 let a mladší 35 let) se zde údajně rády ukrývaly před světem.

Mystické sklony zakladatele se projevily například v tom, že zámek má 12 komínů podle počtu  měsíců v roce, 52 dveří podle počtu týdnů a 365 oken.

Koncem devadesátých let se zámek dostal do soukromého vlastnictví a dnes prochází rekonstrukcí. Má z něj být konferenční a hotelové středisko.

Do zámku se dnes nedostanete, ale určitě se vyplatí si ho obejít podél vodních příkopů, kterými je obklopen. Půjdete nádhernými alejemi a v hladině se budou zrcadlit krásné budovy zámku.

Satelitní snímek

Fotografie

~*~

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.