Drbny

DrbnyAsi jste je už zahlédli. Jsou vidět z Bílého potoka. Jsou ale vidět i z Hajního kostela, z Frýdlantského cimbuří a také z nedalekých Poledních kamenů. A pokud jste šli po žluté značce z Cimbuří na Polední kameny, míjeli jste tu bližší o pouhých pár metrů. Jsou to Drbny.

Drbny jsou dva skalní útvary, které patří do skupiny Poledních kamenů. Díky své poloze přímo na hřebeni jsou vidět zdaleka. Zdají se být velmi vratké a především Východní drbna zdánlivě popírá zákony statiky.  Vydáme-li se tam z Bílého potoka, následující pohled se nám nenaskytne, protože budeme nejspíš stoupat údolím Černého potoka. Abychom spatřili hřeben v následující perspektivě, musíme nejprve  vystoupat Bílým potokem kus proti proudu řeky Smědé.

Hřeben Poledních kamenů z Bílého potoka

Hřeben Poledních kamenů z Bílého potoka. Malá hlavička v levé části hřebene je Východní drbna. Na opačném konci hřebene můžeme postupně zprava pojmenovat širokou Pohovku, ostrý Polední zub a masivní Frýdlantské cimbuří.

 

Cestou na Frýdlantské cimbuří si můžeme zaskočit (do kopce tam a zpět) na Hajní kostel. Drbny spaříme z obou míst.

 

Drbny z Hajního kostela

Drbny z Hajního kostela - vlevo Východní drbna, vpravo Západní drbna.

Drbny z Frýdlantského cimbuří.

Drbny z Frýdlantského cimbuří - vlevo Východní drbna, vpravo Západní drbna.

 

Od Frýdlatského cimbuří nás už hřebenová cesta přivede přímo k Drbnám.

 

Drbny

 

Mnohem fotogeničtější je dále od cesty ležící Východní drbna, která stojí přímo nad údolím Bílého potoka.

 

Východní drbnaVýchodní drbna

Východní drbnaVýchodní drbna

 

Na obě skalky se dá snadno vylézt a (jako ostatně na celém hřebeni) tu najdeme nádherné výhledy na Jizerské hory i na jejich severní podhůří.

 

Východní drbna z vrcholu Západní drbny.

Východní drbna z vrcholu Západní drbny. V pozadí je Smrk, nejvyšší vrchol Jizerských hor, vpravo před ním Paličník se skalami v západní stěně.

Západní drbna z vrcholu Východní drbny.

Západní drbna z vrcholu Východní drbny. Protože stojí dále od svahu, chybí na snímcích onen prostor, který je možné zachytit při pohledu opačným směrem.

 

Panorama ze Západní drbny.

Panorama ze Západní drbny. Jedná se o 180 stupňů široký pohled severovýchodním směrem. Zleva vidíme Frýdlantské cimbuří, v údolí pak Raspenavu, Hejnice, Bílý potok. Nad Bílým potokem Smrk, Paličník a v popřední východní drbnu.

 

Kruhové panoráma ze Západní drbny.

Kruhové panoráma ze Západní drbny. Kliknutím na obrázek se vám zobrazí pohyblivý panoramatický snímek, který můžete sami ovládat.

~*~

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.