Velka trojka 2009 – poznatky

Velká trojkaVšechny obrázky se po kliknutí zvětší

Ortler

Pohled z předvrcholu Ortleru směrem dolů k Monte Zebrů vypadá nehezky, hřeben je rozřachaný. Má to být cca IV, a po troše zkoumání se nám zdálo, že by to snad mohlo jít. Hřeben je tvořen asi čtyřmi věžemi (1 až 4), pak stoupá plotnou (p) na vršek, odkud se stáčí doleva a už celkem rovnoměrně klesá k bivaku.

Na nejzaším výběžku předvrcholu je nýt s okem, zdá se být nedávno osazený, vedle je kvůli orientaci čerstvě naštříkaný flek červené barvy. To budí naději, že by celý hřeben mohl být zajištěný.

Hřeben pod předvrcholem

Hřeben pod předvrcholem

Hřeben pod předvrcholem

Monte Zebru

Oproti našemu výstupu se Zbyňkem a Fredem je téměř bez sněhu – kdoví, jak se za takových podmínek po tom hřebeni půjde…

04

Konigspitze

Při sestupu z Ortleru jsme potkali nějakou dvojku z Olomouce. Jsou dobří, vylezli před třemi lety severky na Ortler i Konigspitze. Podle nich je firnový hřeben na Konigspitze velmi nebezpečný, protože je tam měkký a velmi strmý firn, který snadno sjede na jižní stranu do údolí i s lezcem. Ve firnu se nedá moc zajistit, leda snad pochybně jakými sněhovými kotvami. Na severní straně jsou zase převěje. Jediný způsob, jak to rozumě a bezpečně zvládnout je podle nich absolvovat to brzy ráno. A ještě třeba na začátku léta, když ještě nejsou taková vedra, dodávám já.

Z vlastní letošní zkušenosti dodávám, že normálka je v pozdním létě nebezpečná, ledovec taje a zhusta jím létají kameny. Perspektiva na následujícím snímku trochu lže, o charakteru ledovce ale snímek vypovídá dost jasně.

Pod Konigspitze

Další fotografie a poznatky

Pár dalších fotek jsem dal na svůj veřejný blog – viz https://hrus.wordpress.com/2009/08/25/vylet-do-alp/

Odkaz na dobrou lokální předpověď počasí: http://www.3bmeteo.com/mappedin/visualizza/visualizza_localita_3bm_full.php

Má stará, přesto ale stále platná domácí příprava: Ortler 2003 – domácí příprava

Popis hřebene Hintergrad: http://www.bergsteigen.at/de/touren.aspx?ID=1870

Náčrtek hřebene Hintergrad: http://www.bergsteigen.at/pic/pdf/1870_Topo_a6f8dee7-34ce-4814-93dc-0c949e167e76_ortler_hintergrat_topo.pdf

Fotografie hřebene Hintergrad se zakreslenou mapou: http://www.bergsteigen.at/de/show.aspx?ID=1870&Art=2

Závěry

  1. Rychlost. Hřebeny jsou dlouhé, převýšení veliká. Musí se vyrážet ještě za hluboké tmy (ve dvě, ve tři), aby bylo všechno bez stresu. Chce to jistotu při lezení, abychom se co nejméně zdržovali jištěním snadných pasáží (to bylo OK).
  2. Aklimatizace. Není možné, aby někdo ve výšce odpadl, jak se to stalo Honzíkovi na Ortleru.
  3. Podmínky.
    • Na Konigpspitze to chce
      • Chladnější počasí
      • Dostatek sněhu
      • Být velmi brzy ráno na firnovém hřebeni
    • Na Zebrů to chce
      • nevím… mám dojem, že na hřeben obrácený k Ortleru to chce sníh, jak to ale vypadá na straně otočené ke Konigpitze, tam je otázka, zda je lepší sníh nebo holá skála
    • Na Ortler to chce
      • Holou skálu na hřeben Hintergrad
      • pravděpodobně holou skálu na hřeben směrem k Monte Zebrů

Co z toho plyne?

Přejít samotný Ortler určitě při troše rychlosti půjde.

Myslím, že nejlepší by bylo obrátit směr přechodu. Vylézt v červnu nebo na začátku července ještě za tmy na Konigspitze a s úsvitem absolvovat firnový hřeben, dokud je zmrzlý. Těžký hřebínek zpod Monte Zebrů na Ortler se pak poleze nahoru, což je v blbém terénu snad přirozenější směr.  Na vrcholu Ortleru je pak otevřená možnost mezi sestupem hřebenem Hintergrad nebo normální cestou. Zůstává tu ale stále otevřený problém výstupu ze sedla Suldenjoch pod Konigspitze na Monte Zebrů…

Tak třeba zase někdy příště…

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.